Sonkodi Rita DLA - festőművész


Egyetem ecsettel kiállítás meghívó
Sonkodi Rita a makói kiállításon
Sonkodi Rita nyilatkozik
Sonkodi Rita festményei mozaikszerűen
2022-05-05 Sonkodi_meghívó_Egyetem ecsettel
Egyetem ecsettel
Állandó kiállítás Makón
Sonkodi Rita a makói kiállításon
Riport a Kossuth Rádióban
Riport a Kossuth Rádióban
Festmények
Sonkodi Rita festményei mozaikszerűen
Grafikák
Grafikák
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

„A művész törvénye saját érzése.”
                .(Caspar David Friedrich)

Számomra ezek a törvények a mértékadóak, ezek között élek, velük építkezem és húzok falat magam köré. Minden vásznam életem egy részét, mint érzéseim dokumentumait őrzi. Munkáim emlékek, pillanatok, villanások lenyomatai. Személyes tárgyaim, ereklyéim. Mindig azt festem, ami éppen bennem van. Önmagamról szólnak, akinek a megjelenítés ugyanolyan természetes életfunkció, mint az evés, alvás vagy a szerelem. Úgy élek, ahogy festek, azt festem, amit megélek.

Őszintén szeretnék szólni egyszerű dolgokról. Szépséget, rútságot felfedezni és újra átélve a vásznon megjeleníteni. Megtalálni a legprofánabb témákban azt a csírát, amelyet fel szeretnék nevelni. Hiszek benne, hogy a hétköznapi tárgyakban, jelenetekben, villanásokban, emberekben fel lehet és fel kell fedezni az igazat, díszletek és kosztümök nélkül.

Mestereimtől praktikákat és mindenek előtt emberi tartást kaptam. Déry szavaival élve „az alkotás magatartás”. Úgy szeretnék élni, ahogy festek és úgy festeni, ahogy élek. A múzeumok művészete szemléletem, normáim kialakításában nagy szerepet játszott. Vágy arra, hogy megfelelni felkészültségben és hitben annak a mércének, amit a régiek állítottak fel. Mesteremtől és tanáraimtól ezt a hitet szívhattam örökre magamba.

A festés valahol egy születés töredéke és minden képem talán a gyermekem. Életet adok neki, és hagyom, hogy éljen tovább a falon. Míg készül a kép, addig óvom, gyötröm, imádom és egyben gyűlölöm. Ha világra jön, megkönnyebbülök és jó érzés fut át a testemen. Ettől a pillanattól kezdve már a saját életére bízom.

Érdekelnek a képzőművészeti hírek, feliratkozom hírlevélre!

Köszönöm! Sikeresen feliratkozott a hírlevélre!

Sajnos hiba történt a feliratkozás elküldése közben. Kérem adja meg adatait újra! Elnézést a kellemetlenségért!

Sonkodi Rita az Ön által megadott adatokat információ nyújtásra és új tartalmak megjelenésére vonatkozó híradás küldésre használja. Adatait senki másnak nem továbbítja.