„Történeteim” gyűjteményes kiállítás

Sonkodi Rita a Történeteim kiállítás megnyitóján

„Történeteim”

Sonkodi Rita „Történeteim” című gyűjteményes kiállítása 2023. december 14-én nyílt meg Szeged legszebb kiállítóterében, a Takaréktár utca 1. szám alatt. A festőművész első kiállítása 25 évvel ezelőtt nyílott és ahogy Szeberényi Klára, az est háziasszonya mondta a megnyitón, „Ritára nézve úgy érezzük, hogy Rita akkor kb. 10 éves lehetett”…

Az első kiállítás

Az első önálló kiállítás három évtizeddel ezelőtt, a mostanitól csupán egy utcányira nyílott meg. Amint a művész megnyitóbeszédében elmesélte, olyan ítéletidő volt, hogy a Budapestről érkező művészettörténész csak Kecskemétig jutott el autóval a hóvihar miatt és ott bement a múzeumba, hogy „elfaxolja” a megnyitóbeszéd szövegét Szegedre. Végül a szegedi Móra Ferenc Múzeum akkori igazgatója olvasta fel a kalandosan eljuttatott szöveget a megnyitón, ahová mindenki úgy érkezett meg az időjárás miatt, mintha egy menedékházba jött volna.

A viharos hangulat viszont hamar elmúlt, amikor a megnyitó elején a festőművész Lili nevű kislánya látva édesanyját kint állni egyedül a komoly létszámú nézősereg előtt, kirohant és a megnyitó alatt végig átölte a lábát, hogy édesanyja ne legyen egyedül. Természetesen az akkori kiállítástól hosszú út vezetett a „Történeteim” gyűjteményes anyag bemutatásáig. Ahogy a művésznő a megnyitón elmondta, jelen anyag bemutatásával egy művészi korszakokon átívelő életszakasz zárul le.

Új időszámítás

Édesanyja, művészetének legodaadóbb rajongója elvesztésével az egész család új időszámítást kezd. Az Édesanya is fentről szemléli a megnyitót és örül a művésznő sikerének.

A kiállítás megnyitójának felvételét itt nézhetik meg:

 

https://youtu.be/z-gk-L28bNg

A megnyitón elhangzott beszédet itt olvashatja:

„Történeteim” – kiállításmegnyitó – Sonkodi Rita